מהו סקר סיכונים ומהי תוכנית לניהול בטיחות

בכל אתר בניה או מפעל קיימים סיכונים שונים. הפוטנציאל ההרסני של סיכונים אלה יכול להוביל לתאונת עבודה הכוללת תוצאות שונות: פגיעה בתשתית, פגיעה במבנה, פגיעה סביבתית, פגיעה בציוד עד כדי פגיעה בנפש.

מטרת סקר הסיכונים הינה לבחון את סביבת העבודה, כגון אתר הבניה, את תהליכי העבודה ושיטת העבודה ולנהל את הסיכון תוך מזעור הסיכוי להתממשותו של סיכוי זה.

התקנות דורשות את קיומה של תכנית שיטתית פרואקטיבית לניהול הבטיחות במקום העבודה, לפי תהליך העבודה והסיכונים במקום עצמו (גם נניח אם קיימים כבלי חשמל או בית ספר ליד אתר הבניה) כדי למנוע תאונות עבודה ומחלות מקצוע, וזאת כדי לצמצם את הסיכונים ולמלא אחר דרישות החקיקה בנושאי בטיחות ובריאות תעסוקתית.

בתקנות ובנוהל המפע"ר נקבעו למחזיק במקום העבודה חובות ברורות הכוללות: תיאור מקום העבודה, הצהרה על מדיניות הבטיחות, אישור התוכנית בחתימתו, מינוי אחראים, קביעת לוח זמנים ליישומה של התוכנית, מוכנות לזמן חירום בהתאם למקום עצמו וסיכוניו וביצוע בקרה על יישומה, המחזיק נדרש להחליט לגבי הקצאת משאבים שהוא מקצה ליישומה של התוכנית.

ליבן של התקנות הוא תהליך ניהול הסיכונים אותו יש לבצע במקום העבודה בצורה מקצועית, שיטתית ורצופה, תוך תיקוף שלה מעת לעת. במסגרתו מבוצע ניתוח סיכונים במשימות ותהליכים, נקבעים פתרונות ואמצעי בקרה להפחתת הסיכונים, מבוצעות פעולות יזומות של איתור מפגעים, נערכים ניטורים סביבתיים לרבות סקרים מקדימים, נקבעים כללים לניהול סיכונים, לטיפול בממצאי ביקורות ומבדקים ועוד.

לכתיבת תכנית לניהול הבטיחות נדרש ידע מקצועי מעמיק של ממונה בטיחות מוסמך ומנוסה, ולשם כך נקבע כי נחוצה הכשרה מיוחדת.

בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), תשע"ג-2013 סעיף 3. (א) נכתב "האחריות למילוי אחר הוראות תקנות אלה תחול על המחזיק במקום העבודה. המחזיק במקום העבודה יפעל להבטיח יישומה של התוכנית וינקוט אמצעים מתאימים כדי להבטיח שכל עובד שמינה ימלא אחר הוראות אלה".

חברת סייפטיזון הינה חברה מנוסה ומוכרת לביצוע תוכניות לניהול בטיחות וסקרי סיכונים למלאכות ייעודיות (כגון הקמה או פירוק של עגורן צריח) ועם הניסיון הרב מתקיים זיהוי תהליכים, מיקוד פתרונות והוראות עם ליווי מלא לצוות האתר במהלך זמן תיקוף התוכנית.  

אין בהמלצות הנ"ל כדי לגרוע מהוראות כל דין, ככל שהן קיימות אין הן באות במקום ההוראות המחייבות על פיהן, אלא להוסיף עליהן.

תפריט נגישות